Ben jij gezegend met een balkon, maar is die erg klein en kun je er daarom nauwelijks planten op kwijt? Geen nood. Hoe klein je balkon ook is, er is vàst wel een stukje muur vrij. En die kun je mooi gebruiken voor een verticaal tuintje! Hiermee wordt de verticale ruimte optimaal benut, de muur opgevrolijkt, het werkt geluiddempend én isolerend. Je kunt er een kant en klaar kopen, maar met een beetje creativiteit maak je er gewoon zelf een. Hoe je dat doet, leggen we je in dit artikel uit.

Lees ook: Planten in de keuken: 5 inspirerende voorbeelden

Een verticaal tuintje maken

Er zijn veel verschillende manieren om een verticaal tuintje te maken. We geven je een aantal ideeën:

Pallet

Koop een oud houten pallet en maak er een (waterdoorlatende) worteldoek aan vast om ervoor te zorgen dat de planten goed in het pallet blijven zitten. Zo kan er niks verschuiven en kun je de planten gewoon water geven. Zet het pallet vervolgens staand tegen de muur aan of hang ‘m op!

Foto: Mooiwatplantendoen.nl

Macramé plantenhangers

Hang een aantal verschillende soorten Macramé plantenhangers naast elkaar, op diverse hoogtes. Dit geeft een leuk speels effect!

Stellingkast

Een hoge stellingkast is ideaal als je veel planten op je balkon wilt zetten, omdat deze optimaal gebruik maakt van een hoog balkon. Zet de kast vol verschillende planten om een urban jungle te creëren, of vul ‘m op met een mand met fleece dekentjes, extra kussens en bevestig er lampjes aan.

Metalen rek

Bevestig een metalen rekje aan de muur, en hang daar allerlei potjes, blikken en reageerbuisjes aan. Dat doe je gemakkelijk met ijzerdraad, maar pas wel op dat het niet te zwaar wordt.

Planten

Als je eenmaal een systeem voor je verticale tuintje hebt gekozen, is het tijd om er planten in te zetten! Je kunt kiezen voor een kruidentuintje, door er allerlei verschillende kruiden in te planten zoals basilicum, tijm en rozemarijn. Of zet er veel groene planten in, met hier en daar een bloeiende plant in een felle kleur, zoals een anthurium plant. Aangezien anthuriums eigenlijk niet voor buiten zijn, kunnen ze alleen in de zomer buiten staan, mits het continu boven de 16 graden is en ze op een schaduwrijke plek staan. In de winter weer even naar binnenhalen dus! Lees via deze link meer over de verzorging van anthuriums.

Meer balkon inspiratie nodig? Bekijk dan ook ons Beautiful Balconies Pinterest Bord!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Zo maak je een verticaal tuintje op je balkon