Krachtige uitstraling, aantrekkelijk om te zien en tijdloos mooi: de anthurium is het soort huisgenoot waar je nooit genoeg van krijgt! Een exotische plant die met zijn glimmende bladeren en gekleurde schutblad zowel een klassiek als een modern interieur tot leven brengt. En in december ook nog eens gekozen als Woonplant van de maand december 2018 door Bloemenbureau Holland. Genoeg redenen om de potplant extra in het zonnetje te zetten.

Het verhaal van anthurium

Anthurium een van de meest geliefde kamerplanten. Mooi om te zien, makkelijk om te onderhouden en een hele persoonlijkheid in huis, die in wit een serene indruk maakt, terwijl de felgekleurde soorten juist een levendige uitstraling hebben. Hoewel het gekleurde deel door de meeste mensen voor de bloem wordt aangezien, is dat gewoon een gekleurd schutblad. De bloemetjes van anthurium zijn namelijk heel klein en bevinden zich allemaal op de kolf.

Herkomst

Anthurium is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia, Guatemala en het Amazonegebied in Brazilië. Daar groeit de plant als epifyt: dat wil zeggen dat ze met relatief weinig wortels in en op bomen groeien zonder er voedsel aan te onttrekken. De plant krijgt daar voldoende licht, maar geen felle zon en staat er altijd lekker warm, met een hoge vochtigheidsgraad.

Keuze assortiment

Het anthurium assortiment is recentelijk fors uitgebreid. Er zijn veel variëteiten van de lakanthurium (Andreanum Grp, glimmende schutbladeren, rechte kolf). U hebt keuze uit grote, losse vormen met schutbladen als olifantenoren tot mooie compacte soorten met kleine bloeiwijzen. Er komen prachtige kleuren voor als wit, rood, roze, lila, lemon, groen en bruin, maar anthurium wordt ook gekweekt als tweekleurige woonplant, met gespikkelde en met groene ‘bloemen’. Onderscheidend zijn de ‘Love’ en ‘Champion’ series. Bij sommige soorten wordt een bloeigarantie van 300 dagen gegeven. Naast de lakanthurium wordt ook de flamingoplant (A. Scherzerianum Grp (doffe schutbladeren en spiraalvormige kolf) aangeboden en zijn er anthuriums met opvallend decoratief groen blad, zoals A. clarinervium, A. ‘Renaissance’, A. ‘Rain Forest’ en A. ‘Jungle King’.

Lees ook: Dit zijn de 10 nieuwste anthurium potplanten en snijbloemen.

© Mooiwatbloemendoen.nl

Presentatietips voor anthurium

Rode, witte en groene anthuriums lenen zich uitstekend voor frisse, eigentijdse decemberarrangementen. Presenteer ze met wat kerstdecoraties, hou het strak en modern: zwarte glanzende potten, zilver en goud. Gun de planten een beetje ruimte: de weelde aan stelen en bloemen komt het best tot zijn recht als ze vrij kunnen staan. Anthurium heeft mooie, dikke wortels die het uiterlijk van de plant meerwaarde geven in een glazen pot of vaas. Kleine potmaten kunnen in veenmos worden gewikkeld (kokedama) om als alternatieve kerstbal op een bord of schaal te schitteren. Na de kerst raken de pasteltinten in trek.

Verzorgingstips

• Anthurium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon.
• Hou de kamertemperatuur op 18-22°C, de plant mag niet te koud staan.
• De potkluit mag niet uitdrogen, maar ook niet in het water staan.
• Regelmatig sproeien bootst de vochtigheid van het tropische regenwoud na.
• Uitgebloeide bloemen mogen worden verwijderd.
• Eens per drie weken plantenvoeding geven helpt anthurium lang en rijk te bloeien

© Mooiwatbloemendoen.nl

 Meer lezen over de anthurium Woonplant van de maand 2018? Kijk dan op Mooiwatplantendoen.nl