De terracotta pot: wie kent ‘m niet? Het is een klassieke bloempot, die tegelijkertijd heel trendy is. De natuurlijke en Mediterrane uitstraling past in vrijwel elk interieur. Daarnaast is-ie goedkoop én heel fijn voor planten. What’s not to like? Omdat de terracotta pot wel wat meer waardering mag krijgen, delen we in dit artikel 5 feitjes die je vast nog niet wist.

5 dingen die je niet wist over de terracotta pot

1. Een terracotta pot voorkomt dat de plant verdrinkt

Een terracotta pot heeft standaard een drainage gat aan de onderkant. Hierdoor loopt overtollig water weg, waardoor je plant nooit in water blijft staan. En dat voorkomt wortelrot. Belangrijk hierbij is wel dat de pot op het bijbehorende schoteltje staat, want die vangt het water op.

Lees ook: Waarom de plastic binnenpot van een kamerplant zo belangrijk is

2. Hij zuigt water op

Als je een nieuwe terracotta pot koopt, moet je ‘m altijd even in water zetten. Terracotta potten zijn namelijk gemaakt van een erg droog soort aardewerk. Je zult zien: hij zuigt zich helemaal vol! Als je dit niet doet, neemt de pot al het water op dat bedoeld is voor de plant. Terwijl die dat natuurlijk ook nodig heeft.

3. Hij kan verkalken

Er kunnen witte kalkvlekken op een terracotta pot ontstaan. Dit komt doordat kalk uit kraanwater zich afzet op de pot. Je zou dit kunnen voorkomen met een waterfilter, maar je kunt het ook gewoon schoonmaken. Dat doe je met warm water en een scheut azijn. Even wachten, en nadat het is ingetrokken verdwijnt de witte kalkaanslag.

4. Je kunt ‘m repareren

Terracotta potten gaan jaren mee en worden steeds mooier naarmate ze ouder worden. En ook als ze kapot gaan, kun je ze gewoon weer maken. Gebruik hier het liefst waterbestendig tweecomponentenlijm voor. Dit plakt niet alleen de losse stukken aan elkaar, maar vult ook kleine gaatjes.

anthurium info

5. Je kunt ermee DIY’en

Een terracotta pot is mooi van zichzelf, maar je kunt er ook goed mee DIY’en! Terracotta is een ideale onderlaag voor verf. Dus ga lekker aan de slag met je favoriete kleuren verf, verschillende prints of patronen!

Lees ook: 5x DIY ideeën met planten en bloemen