Hoe absorberen planten water? Over het algemeen vinden we dit een heel vanzelfsprekend proces, maar je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe het precies werkt. Wij ook, dus hebben we het uitgezocht. In dit artikel vind je het verlossende antwoord!

Hoe absorberen planten water?

Er zijn twee processen waarmee een plant water absorbeert: capillaire werking en transpiratie.

Bloemen absorberen water door het xyleem; dat is een weefsel van dunne buizen op de buitenste stengel van planten. Xyleem transporteert water en voedingsstoffen van de wortels naar alle delen van de plant. De watermoleculen worden aangetrokken door de moleculen in het xyleem, waardoor het water omhoog getrokken wordt. Dit proces wordt capillaire actie genoemd. Het doet denken aan wat er gebeurt als je een glas water door een rietje drinkt en het water dus omhoog zuigt.

Door zonne-energie wordt het water ook door de plant heen omhoog getrokken. Zonlicht verdampt vervolgens het water van het oppervlak, wat transpiratie wordt genoemd. Door het verlies van water raakt de bovenkant van de xyleembuizen leeg, waardoor een vacuum ontstaat en het water stijgt om dit weer op te vullen.

Van plant naar snijbloem

Als bloemen worden geplukt, worden het snijbloemen. Om snijbloemen in leven te houden, is het belangrijk om de stengels met een scherp mes schuin af te snijden. Dit omdat de stelen als het ware dichtgroeien als ze langer dan een paar minuten uit water zijn, en daardoor niet genoeg water meer opnemen. Het schuin afsnijden zorgt ervoor dat de bloemen een zo groot mogelijk oppervlak hebben om water op te nemen. Wees niet bang om de stelen lekker kort te wieken, want bij een lange steel kan de weg van het water naar de bloem nog wel eens te lang zijn. Zet de bloemen daarna meteen in water, het liefst lauw water.

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium?