Terugkomen van vakantie is heerlijk, maar het kan een onaangename verrassing zijn om je geliefde kamerplanten in een verwaarloosde staat aan te treffen. Of je nu je planten aan de zorg van een vriend hebt overgelaten of een bewateringssysteem hebt opgezet, het kan gebeuren dat je planten er na een vakantie niet al te best uitzien. Geen zorgen! Met een paar simpele stappen kun je jouw kamerplanten weer tot leven brengen.

Lees ook: Zo maak je een bewateringssysteem voor je planten

Zo breng je jouw kamerplanten weer tot leven na je vakantie

Water geven

Allereerst: maak je geen zorgen. Veel planten zijn na een korte periode van verwaarlozing echt nog wel te redden. Zeker anthuriums geven niet zomaar op. Begin dus met wat water te geven. Niet meteen heel veel, want als de aarde enorm droog is, neemt het water niet goed op. Geef dus liever telkens een beetje. Door het water langzaam toe te voegen, kan de grond het vocht beter absorberen en voorkom je dat het water wegloopt zonder de wortels te bereiken.

Verwijder alle dode bladeren en bloemen

Haal vervolgens alle dode of bruine bladeren en bloemen weg. Dit helpt de plant om zijn energie te richten op het herstellen van gezonde delen. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar om de bladeren te snoeien. Vergeet niet om ook eventuele stoflagen van de bladeren te vegen, zodat ze beter licht kunnen opnemen en de plant weer optimaal kan foto synthetiseren.

kamerplanten weer tot leven
Foto: Anthura

Zet je planten op een plek met daglicht

Als je alle gordijnen in huis tijdens de vakantie dicht had, kan het zijn dat je planten langere tijd zonder voldoende daglicht hebben gestaan. Zet je planten daarom op een plek met daglicht, maar vermijd direct zonlicht. Hierdoor kunnen de bladeren namelijk verbranden. Als je merkt dat de bladeren beginnen te verbleken of geel worden, kan dit een teken zijn dat de plant te veel licht krijgt. Experimenteer met verschillende plekken in huis om te zien waar je plant het beste gedijt.

Heb geduld

Daarna is het vooral: geduld hebben! Kamerplanten hebben tijd nodig om te herstellen en weer te gaan bloeien. Blijf consistent met water geven en de juiste hoeveelheid licht. Ze zijn het wachten waard!

Lees ook: Zo overleven je planten de vakantie: 3 tips