In deze blog staat een veelbelovende duurzaamheidstechniek in de anthuriumteelt centraal: veenvrije teelt. Een aanpak die steeds meer aandacht krijgt binnen de sierteeltsector. Kwekerij Stolk Brothers vertelt over deze innovatieve benadering. Ontdek hoe zij erin slagen om prachtige potanthuriums te kweken zonder gebruik te maken van veen, terwijl ze tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Anthuriums en veenvrij telen

Natuurlijke innovatie

De teelt van anthuriums vergt vakmanschap, waarbij kwaliteit en innovatie hand in hand gaan. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling in de sector is het veenvrij telen. Traditioneel wordt veen, een grondsoort, in veel teelten gebruikt vanwege de voordelen die het biedt. Het houdt water en voedingsstoffen goed vast en is vergevingsgezind. Dit betekent dat het kwekers een marge van fouten toestaat zonder dat de planten daar direct onder lijden. Echter, veenwinning is allesbehalve duurzaam. Bij het winnen van veen komt er veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Bovendien is veen een niet-hernieuwbare bron, wat betekent dat het uiteindelijk opraakt. Daarom stappen steeds meer kwekers over op duurzamere alternatieven.

Lees ook: Optimale Groei en Bloei: Een Duurzame Teelt

veenvrije teelt
Foto: Stolk Brothers

De omschakeling naar veenvrije teelt

Kwekerij Stolk Brothers heeft sinds begin 2023 het gehele assortiment potanthuriums veenvrij gemaakt. De overgang naar veenvrij telen is daarentegen geen gemakkelijke taak. Het kost namelijk jaren van experimenten en testen om het juiste substraat te vinden dat dezelfde voordelen biedt als veen, zonder de negatieve milieu-impact. ‘Een van de grootste uitdagingen bij de overstap naar veenvrij telen is het behouden van de kwaliteit van de planten.’, vertelt de kwekerij. ‘Gelukkig merken onze klanten geen verschil tussen planten gekweekt op veen en de veenvrije varianten. Dit toont aan dat veenvrij telen niet alleen een haalbare, maar ook een kwalitatief hoogwaardige optie is voor de toekomst.’

Veenvrij telen is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst voor de anthuriumteelt. Door te kiezen voor veenvrije anthuriums, kunnen consumenten en kwekers bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Deze kleine stap heeft een grote impact.

Lees ook: Een Tweeledig Verhaal: De Veelzijdigheid van Anthuriums

Blijf op de hoogte voor nog meer inzichten, verhalen en verborgen kenmerken over Anthuriums. Op ontdekkingsreis met Anthuriums, stap voor stap.