Bloemen maken je gelukkiger, minder gestrest en meer ontspannen. Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor een positief effect op de communicatie en werkbeleving op kantoor! Genoeg redenen om vaker en meer bloemen op kantoor te zetten, zou je zeggen. Hoe het precies werkt, leggen we in dit artikel uit.

The Emotional Impact of Flowers Study is het meest toonaangevende onderzoek naar de invloed van bloemen op mensen, en daar kwamen een aantal bijzondere resultaten uit. Het hoofd van het onderzoek vat het samen: “Niet alleen maken bloemen mensen vrolijker dan we al dachten, ze hebben ook een sterk positief effect op onze emoties.” De drie belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn als volgt:

Vrolijker

Tijdens het onderzoek ontvingen alle deelnemers bloemen, waarna om een reactie werd gevraagd. Wereldwijd bleken de reacties overeen te komen: iedereen voelde zich beter en het gevoel dat ze kregen werd onder andere omschreven als ‘vrolijk’. Nu is dat niet een heel erg verrassend resultaat, want wie wordt er nou niet vrolijk van bloemen? Maar daarom wel een goede reminder! Meer bloemen op kantoor, betekent meer vrolijke werknemers op kantoor.

Betere communicatie

Een omgeving met bloemen nodigt meer uit tot een goed gesprek tussen medewerkers. Tijdens het onderzoek werd bij grote kantoren de drempel om iets te vragen of een praatje te maken lager, wat voor een betere werksfeer en werkbeleving zorgde. Dit is natuurijk enorm belangrijk op de werkvloer.

Minder stress

Mensen die, thuis of op kantoor, omringd worden door bloemen voelen zich minder gestresst en meer ontspannen. Niet gek dus dat uit het onderzoek bleek dat een werkomgeving mét bloemen als prettiger wordt ervaren dan een werkomgeving zonder bloemen.

Dus, je weet wat je te doen staat! Lees ook: Zo gaat een bos bloemen een stuk langer mee