De stijltrends van 2020 voor de bloemen- en plantensector zijn bekend! Tuinbranche Nederland, iBulb en Bloemenbureau Holland werkten hiervoor samen met trendwatcher Aafje Nijman. De huidige tijdgeest is als basis voor de trends gebruikt, en vertaald naar drie stijltrends voor 2020. Namelijk: Blended Cultures, Inner-Retreat, en Street Savage. In dit artikel lees je er meer over!

Lees ook: De interieurtrends van 2020: warm, groen & natuurlijk

3 stijltrends van 2020

Blended Cultures

De stijltrend Blended Cultures draait om inclusiviteit en diversiteit. Thema’s die steeds meer in de maatschappij leven. De behoefte aan een realistische kijk op de wereld groeit, inclusief al haar aspecten, kleuren, geuren, meningen, invloeden, generaties en culturen.

In het interieur leidt dit tot een mix van folklore invloeden en verschillende etnische achtergronden. Denk aan geweven plantenpotten uit Afrika, in combinatie met een keramieken vaas van een lokale pottenbakker. Of een rotanstoel die een hele andere look krijgt door grove breisels eroverheen. Met een paar simpele toevoegingen en aanpassingen in je interieur, kun je deze stijltrend toepassen. Het resultaat is een verzameling van producten met een ambachtelijk en industrieel karakter. Vrolijk, warm, kleurrijk, bont, eclectisch.

De 3 stijltrends van 2020 voor de bloemen- en plantensector
Foto: Bloemenbureau Holland

Dessins spelen een grote rol bij Blended Cultures, want dit soort patronen zijn een belangrijk onderdeel van het productverhaal. Materialen mogen zowel getekend, geprint, gewoven of gevlochten zijn. Ook met bloemen en planten wordt er op los gecombineerd. Groene bloeiers en boeketten met niet voor de hand liggende bloemcombi’s.

Er zijn weinig regels bij deze stijltrend. De vormen zijn in ieder geval uitgesproken decoratief, en het kleurenpalet is lekker breed. Zo worden kleuren uit de natuur afgewisseld met felle accentkleuren. Opvallende terugkerende kleuren zijn dieporanje en roesttinten.

Inner Retreat

Stijltrend Inner Retreat draait om hyperpersoonlijke producten en ontprikkeling. Door de prestatiemaatschappij ligt de lat hoog en voelen we ons vaak overprikkeld. Hoe herstellen we die balans? Dit vraagstuk ligt ten grondslag aan de stijltrend Inner Retreat.

In huis leidt dit tot een rustig en sereen interieur. Een omgeving waarin ontstressen en opladen centraal staan. Met een focus op bloemen en planten met een natuurlijke geneeskracht. Het interieur geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid, een plek waarin we de drukte van buitenaf kunnen weren.

De 3 stijltrends van 2020 voor de bloemen- en plantensector
Foto: Bloemenbureau Holland

Binnen deze trend passen natuurlijke structuren, zoals wafel, honingraad en ruitjes. Semi-transparante materialen zoals matglas, kunsthars en ademend textiel voegen rust en ruimte toe. Alles wat binnen deze stijltrend terugkomt, lijkt zacht en gedempt. Denk aan rustige, overzichtelijke, ronde en tere vormen, in pastel- en natuurtinten, met hier en daar een roze accent. Ook wit komt veel terug in het kleurenpalet.

Street Savage

Stijltrend Street Savage draait om echtheid en rauwheid. De empowerment-beweging, die voornamelijk uit vrouwen bestaat, zoekt vrijheid en imperfectie. De kracht voor verandering wordt gehaald uit onconventionele, stoere en gekleurde street- en urban invloeden. Die gedurfde stijl noemen we Street Savage.

Deze stijltrend wordt gekenmerkt door grote stijlinvloeden uit de jaren ’70, graffiti, gevelbelettering en constructieve materialen. Waarbij echt en kunst zich net zo gemakkelijk afwisselen als natuurlijk en geverfd groenmateriaal. Straatcultuur wordt benadrukt door leuzen of signaalstrepen die de aandacht trekken.

De 3 stijltrends van 2020 voor de bloemen- en plantensector
Foto: Bloemenbureau Holland

Binnen Street Savage zijn er geen regels, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Gerecyclede materialen worden gecombineerd met allerlei verschillende materialen. Denk aan een vaas van restrubber of oude blikken gespoten in graffiti-stijl, met daarin een boeket met geverfd blad van monstera, grote veren en exotische bloeiers zoals de anthurium. Vormen zijn industrieel en imperfect, en worden voor andere doeleindes gebruikt. Zo vind je planten op onverwachte plekken, bijvoorbeeld naast de plantenpot of in de dakgoot.

En dat geldt ook voor de materialen. We zien veel golfplaat, geperforeerd metaal en traanplaat terug. Kleuren zijn krachtig, mogen clashen of vragen om aandacht. Natuurlijk vind je hier de kleur van de straat, betongrijs, regelmatig terug. En dessins uiten zich als graffiti, pictogrammen en onregelmatige dessins als vlek- en druippatronen.